Chorvatsko je 7. nejlepší místo v Evropě k jídlu a pití

Chorvatská gastronomie se za posledních pár let velmi výrazně posunula směrem nahoru. Ve větších letoviscích na chorvatském pobřeží (Pula, Rijeka, Zadar, Vodice, Split apod.) najdete luxusní restaurace s jídlem a nápoji na vysoké úrovni.
Před pár týdny byl uveřejněný velký článek ohledně toho, kde se v Evropě můžete najíst nejlépe a kde naopak raději restaurace nenavštěvovat. Kevin Alexander and Liz Childers prozkoumali 39 zemí z celkového počtu 48, aby pak mohli sestavit žebříček kvality jídla a gastronomie.
Hlavní kritéria kvality gastronomie v Chorvatsku
Nutno říci, že hlavním kriteriem pro posuzování se stala nabídka domácí kuchyně jednotlivých státu (resp. Navštívených měst) a místních nápojů, vín a surovin celkově. Proto v seznamu příliš neobstálo např. Irsko, kde hlavním lákadlem v Dublinu jsou například indické restaurace.
Místní kuchyně pak byla posuzována jako celek. Respektive jak sami autoři píší, mnoho zemí (a jejich restaurací) umí jedno až dvě místní jídla vařit na vysoké úrovni, ale ostatní gastronomie je velká bída. Pokud bychom to zjednodušili. Hodnotila se domácí kuchyně a velikost její nabídky, pospulu s nabídkou místních výrobků (vín, piva apod.) a celkové autentické prostředí.
Chorvatsko na 7. místě, Češi až na 22. místě
Jak již bylo řečeno v úvodu. Chorvatsko díky své autentické kuchyni a široké nabídce místních pokrmů obsadilo velmi slušné 7. místo. Zásluhu na tom má především kvalitní místní kuchyně. Velkou slávu sklidily chorvatské olivové oleje, mořské slávky z městečka Ston (které jsou považovány za nejlepší na Jadranském pobřeží), vína jako jsou Babić, Malvasia, prosecco nebo Vrbnička žlahtina a v neposlední řadě jehněčí maso upravované na mnoho způsobů.
Právě chorvatská vína jsou podle autorů velmi nedoceněná a mají co nabídnout svým zákazníkům. Odborná porota však na různých soutěžích po celém světě každoročně uděluje mnoha chorvatským vínům nejrůznější medaile. Pokud tedy máte v plánu dovolenou v Chorvatsku, určitě nezapomeňte ochutnat právě tato vína.
Český Republika skončila těsně před polovinou samého seznamu. Jako hlavní důvod uvedli, že všude je nabízenou pouze klasické vepřo, knedlo, zelo a svíčková. Obliba (resp. neobliba) vařených knedlíků je u cizinců známa :). Avšak pravdu měli v tom, že dalším národním jídlem je smažený sýr a německé klobásy na nejrůznější způsoby prodávané ve stáncích v Praze.
První tři místa v žebříčku pak obsadila Itálie, Francie a Španělsko.
Ať už se tedy rozhodnete do Chorvatsko vydat na dovolenou v roce 2016, není nic jednoduššího než vyzkoušet některou z místních restaurací a vyzkoušet místní domácí kuchyni.
Celý článek v přesném znění naleznete zde.
Zveřejněno: 04.02.2016 08:56
Mohlo by vás zajímat
- Gurmánský průvodce Istrií: nejlepší restaurace a tradiční jídla. (31.03.2023 14:10) - Istrie je krásný poloostrov v severozápadní části Chorvatska, který je známý svou bohatou kulturou a gastronomickými specialitami. Istrijská kuchyně je proslulá svými...
- Chorvatsko: Kde najdete nejkrásnější a nejčistší moře v Evropě? (29.03.2023 14:02) - Chorvatsko je jednou z nejkrásnějších zemí v Evropě. Když se řekne Chorvatsko, většina z nás si představí modré moře, úchvatné pláže, útesy...
- Rekordní počet turistů překvapuje celé Chorvatsko (05.06.2017 10:16) - Turistický ruch je na vzestupu po celém světě. Nás jako Čechy nejvíce zajímavá většinou cestování po Evropě. Velká část českých turistů plánu...
- Nové poutní místo v blízkosti Primoštenu (22.05.2017 09:05) - Chorvatské letovisko Primošten patří k vyhledávaným místům Severní Dalmácie. Primošten je znám především jako romantické letovisko s krásným historickým centrem na poloostrově....
- Cesta z Moravy do chorvatského Primoštenu (29.03.2017 11:21) - Dnes vám přinášíme úryvek ze zápisků z našeho deníčku, při cestě do Chorvatska. Už se těšíme zase na letní dovolenou a letos...






°C